Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.
jan
6

A pH-érték a savas vagy lúgos kémhatás szintjét, arányát fejezi ki. A hüvelyi pH fontos szerepet játszik a hüvely egészségének fenntartásában, mert a viszonylag alacsony (azaz savas) pH-érték gátolja számos káros baktérium fejlődését. Fontos, hogy viszonylag szűk határok között tekinthetjük 'normálisnak': értéke 3.8-4.2 között ingadozik. A 4.5 feletti pH-érték többnyire hüvelyi fertőzésre utaló jel, ami már megfelelő nőgyógyászati kezelést igényel. Mivel a sok nő által gyakran érzékelt „folyás” meglehetősen szubjektív tünet, ajánlott rendszeresen mérni a hüvely pH értékét.

Mennyi a hüvely természetes pH-értéke?

Az egészséges fogamzásképes nők esetében a hüvely normál pH szintje 3.8-4.2 között ingadozik. Az intim területek külső részeinek pH-értéke magasabb, 5,5 körüli. A hüvely belső területének pH egyensúlyát főleg a hüvelyfalat bélelő sejtek, és a hüvelyben természetesen jelenlévő jótékony baktériumok (lactobacillusok vagy tejsavbaktériumok) által termelt tejsav tartja fenn.


 

 

 

 

 

 

 

A bacterialis vaginosis (BV) az egyik leggyakoribb hüvelyi fertőzés esetén a pH érték a 5,0-7,0 értéket is elérheti. A hüvelyváladék pH-ja a Biointimo tesztcsíkkal gyorsan és pontosan mérhető. A pH a hüvely gyulladásának szenzitív markere, specificitása azonban alacsonyabb, mivel a gyulladás mellett számos egyéb tényező lúgos irányba tolhatja el (ejakulátum, vér, gyakori irrigálás). Ezeket a tényezőket a mérés során célszerű figyelembe venni. Tekintettel arra, hogy a méhnyak pH-ja ugyancsak a 7,0-es érték körül van, a mérést a külső méhszájat elkerülve, lehetőleg a hátsó vagy oldalsó hüvelyboltozatból vett mintából kell végezni. A hüvelyi pH-nak magas az előrejelző értéke, normál pH a BV-s betegek kevesebb mint 3%-ában található. Ezért valószínűsíthető a megnövekedett pH értékéből a hüvelyi fertőzés jelenléte!

Mi okozza az intim terület külső részeinek viszketését, irritációját?

Ezeknek a tüneteknek számos oka lehet. Az egészségi állapotban és a hormontermelésben beálló változások felboríthatják a hüvely pH egyensúlyát, savasról lúgosabb jellegűvé változtatva a pH-értéket, ami szabadabb utat enged a fertőzéseknek. A leggyakoribb ilyen események a menstruáció időszakában, illetve a terhesség és a klimax alatt következnek be. A pH-értékeket a stressz és a megbetegedések is növelhetik, valamint az antibiotikumok, amelyek károsíthatják a hüvely természetes tejsav-baktériumflóráját.

Hogyan változik a nők intim pH-értéke életük folyamán?

 

 

 

 

 

 

 

A hüvelyi pH-érték a korral együtt változik. Gyermekkorban a hüvelyi pH-érték magas, de a menstruáció beindulását követően savasabbá válik. A természetes védelem hatékony kifejlődésével az egészséges, fogamzásképes nők átlagos pH szintje 3.8-4.2 közötti. A hormonszint változásainak következtében ez módosulhat úgy, hogy menstruáció közben a pH magasabb, míg terhesség folyamán alacsonyabb, a magzat természetes védelmének érdekében. A klimax időszakában a pH körülbelül 6,5-re emelkedik, és ez a természetes védekezés meggyengüléséhez vezethet.

Bacterialis vaginosis (BV), a leggyakoribb ok, a pH megváltozására

A bacterialis vaginosis (BV) a leggyakoribb hüvelyi fertőzés, egyben a genitális flóra első számú oka. A folyásról panaszkodó nők több mint felében a BV áll a folyamat hátterében. A betegeknek szubjektíve a legnagyobb panaszt a vulvára is kiterjedő állandó nedvességérzés, valamint a folyásnak a kellemetlen, leginkább halra emlékeztető szaga („fishy odour”) jelenti, amely közösülés után, illetve menses idején kifejezettebbé válik. Égő, viszkető érzés többnyire nem társul a tünetekhez. A BV az esetek mintegy felében nem okoz olyan mértékű panaszokat, hogy a beteg orvoshoz fordulna, így gyakran felismeretlen marad.

Tünetei lehetnek

Jellegzetes a szürkésfehér, tejszerű, homogén folyás, amely egyenletesen vonja be a hüvelyfalat, és könnyen letörölhető. A hüvelyfalon és a vulván ödémás, lobos elváltozások nem látszanak. A folyás azonban meglehetősen szubjektíven megítélhető tünet, ezét célszerű és ajánlott rendszeresen mérni a hüvely pH értékét.

Hogyan használd a pH tesztcsíkot?

1. Használd a pamut pálcikát a hüvelyváladék levételére, majd tedd a mintát a kis papírra
2. A papíron keletkezett színt hasonlítsd össze a pH színskálával 30 másodperc múlva és olvasd le az eredményt.

Figyelem:

1. Cukorbetegeknél, terhes nőknél, hormontartalmú szerek fogyasztása esetén, menstruáció alatt nem alkalmas tesztelésre
2. Ha nem jó értéket, gyulladást tapasztalsz, fordulj orvoshoz!
3. A teszt előtt 48 órával tartózkodj a szexuális élettől, ne használj gyógyszert és ne tisztítsd szerekkel a vagina környékét.
4. Egy csíkot csak egyszer használj!

Többet az egészség megóvásáról: www.biointimo.com

A bejegyzés trackback címe:

https://phteszt.blog.hu/api/trackback/id/tr901651112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása